Biografie

Brian op de Dijk -

'Let Me Entertain You!'

Jeugd

Als klein jongetje was Brian al bezig met muziek. Zijn vader draaide veel muziek en zo is hij er zelf ook van gaan houden. De liefde voor Radio en TV is wat later ontstaan. Na school op woensdagmiddag ging Brian als 8-jarig jochie naar zijn opa, oma en oudtante. Samen met zijn opa zingen in de auto en thuis samen radio ‘na spelen’ met zijn oma en oudtante. Brian bedacht zelf een programma waarin hij presenteerde, nummers draaide, zingen, spelletjes doen, kortom: entertainen. Andere familieleden moesten er ook aan geloven, bijvoorbeeld op verjaardagen. Dat is hij heel lang blijven doen, ook puur vanwege de gezelligheid. Met een oude bandrecorder van zijn oudoom nam hij de ‘uitzendingen’ op. Van gespaard geld heeft Brian voor zijn 9e verjaardag een DJ-set gekocht met microfoon. Daarmee ging hij met wat cd’s een eigen programma maken thuis voor de fun. Er werd hem gevraagd wat hij zou willen worden, Brian wist totaal niet welke richting hij op zou willen. Na een tijdje kwam hij erachter dat hij toch niet iets met tuinieren of koken wou doen.

Lokale omroep

Door een snuffelstage is Brian terecht gekomen bij RTV Assen. BINGO! Dat was wat hij wou! De snuffelstage beviel hem zo goed, dat hij zich daar meteen aangemeld heeft als vrijwilliger. Hij begon op de sportredactie op zondagmiddag met nieuwsberichten verzamelen, tussenstanden en uitslagen opvragen per telefoon en tijdens de uitzending de techniek doen (schuiven en verslaggevers telefonisch in de uitzending brengen). Ook heeft hij een aantal keren moeten invallen als presentator en presenteerde hij regelmatig mee en las de standen voor. Daarnaast heeft hij wat items mogen maken en interviews mogen doen op evenementen in Assen. Hij kreeg een mediatraining aangeboden van Jans de Boer van RTV Noord, dat heeft hij gedaan.

Eigen radioprogramma

In 2009 vroeg Brian aan een van de mensen bij RTV Assen of hij niet een eigen radioprogramma kon krijgen. Dat was helaas niet mogelijk. Zijn vader zei dat er in Brian’s geboorteplaats Annen nog mensen gezocht werden voor het radiostation; Radio Annen. Brian heeft meteen gebeld en na een gesprek is er besloten dat hij een proefuitzending mocht maken. Na die proefuitzending werd hij aangenomen en kreeg hij een vaste plek op de zondagmiddag tussen 14 en 17 uur. Dat programma kreeg de naam ‘Mix & Match’. Mix staat voor verschillende muziekgenres en Match staat voor het koppelen van het verzoekje aan de luisteraar. In ‘Mix & Match’ heeft Brian vele artiesten in de studio mogen ontvangen, telefonisch mogen spreken (o.a. Frans Bauer en Jan Dulles van de 3JS) en heeft hij locatie interviews mogen doen (o.a. Guus Meeuwis). Hij heeft van zijn eigen radioprogramma ‘Mix & Match’ 100 uitzendingen gepresenteerd tussen januari 2010 en juni 2012, eerst op Radio Annen en na een naamswijziging op Radio AA en Hunze.

Passie voor televisie

Na een 9 maanden durende stage in 2010 bij OOG TV in Groningen op de afdeling StadjersTV, ontdekt Brian dat hij televisie ook erg leuk vind. Hij maakt items over o.a. Social Media, tekstkapjes in de bus en betaald parkeren in een winkelcentrum. Na deze enthousiaste stageperiode wil Brian meer gaan doen met televisie. Op internet vindt hij TVyo; een online televisie zender gemaakt voor en door jongeren met dezelfde passie; filmen en presenteren. Hij meldt zich daar aan met het door hemzelf bedachte programma ‘VIPS’ waarin hij BN’ers en artiesten interviewt, ook wordt er een kijkje achter de schermen genomen bij musicals, concerten en evenementen. Hij gaat steeds meer voor YO Media doen, zo bedenkt hij de ‘YO Musicmeter’, een muziekprogramma wat hij presenteert vanachter zijn webcam. Ook maakt Brian een aantal afleveringen van het ‘YO Report’. Hij bezoekt hierin de Open Studio Dagen, de Musical Droomvlucht, Lego World en de Finale van het Junior Songfestival. Daarnaast was hij aanwezig bij twee edities van de YO Award en ging hij in 2011 en 2012 mee met de Kersttour, met de trein door heel Nederland. Voor Hitz voor Kidz presenteert hij tijdens drie edities van het concert de reports. In 2013 verliet hij YO Media en richt hij zich helemaal op zijn eigen opgerichte project VIPS TV.

VIPS TV

Brian kwam op het idee voor 'VIPS' door een interview met o.a Chantal Janzen bij Petticoat, voor een item op OOG TV. Dit vond hij zo leuk om te doen dat hij het programma 'VIPS' bedacht. Na het succes van dit programma heeft Brian 'VIPS TV' opgestart om daarmee meer programma’s en reportages te maken en daarmee groot te worden. Zo kwamen er meer programma's, zoals 'VIPS Festival', 'Zóóó'!', 'Brian's VIP Vlog' en 'VIPS International'. Frans Bauer en André van Duin zijn twee van de namen die vaker voor de VIPS TV camera verschijnen. In 2018 maakt Brian een opsplitsing tussen VIPS TV en Brian op de Dijk mediaproducties. Met VIPS TV worden entertainmentgerichte producties gemaakt, zoals videoclips, een eindfilm voor groep 8 van de basisschool, reportage van een evenement, een showreel/castingvideo of een fotoshoot. Onder Brian op de Dijk Mediaproducties vallen bedrijfs- of promotiefilms (van bedrijven/scholen), reportages van zakelijke evenementen, een sollicitatievideo of een fotoshoot. Overige video-, film-, foto-, en mediaverzoeken zijn uiteraard ook mogelijk bij Brian. Enkele opdrachtgevers; Martiniplaza, Kielzog, van Beresteyn, Bé Schmaal, Landgoed Mensinge, Janke Dekker Producties, Univé, Daoud Rahimi Gym, Deborah Cabau, Kramer Koerier en Enexis.

Tekstschrijver

Brian schrijft ook teksten. Het begon met grappige teksten op bestaande melodieën, waarvan er nu twee samen met Yentl en één samen met Dioni zijn uitgebracht, ‘Al Mijn Liefde Is voor Jou’, ‘Zomerhitte’ en ‘All I Want For Christmas Is YO!’. Ook schrijft hij serieuze teksten, bijvoorbeeld 'Het is Voorbij', wat gaat over een gebeurtenis in zijn familie. Yentl zingt het in en zo ziet het nummer (op melodie van Ilse DeLange's 'Miracle') het levenslicht. Bij Yentl deed hij de productie (audio en video) van de 'Yentl Sessions' op YouTube. Voor de titelsongs van de VIPS TV films 'De Confrontatie' en 'De Confrontatie II' werkt Brian samen met Faeke ten Caat. Brian schrijft de teksten en Faeke componeert de melodieën en neemt de nummers op. Bij de eerste titelsong werkte ook Bertus ten Caat mee. Voor 'De Confrontatie' ontstaat 'Samen Één', deze komt op nummer 1 in de TV Oranje Verzoekparade en in de TV Oranje Top 1000 van 2016 eindigt het nummer op plaats 91. Voor 'De Confrontatie II' maken ze het nummer 'Volg Je Eigen Weg'. Brian schrijft ontzettend veel, vooral teksten op al bestaande nummers. Recent (in 2019) verscheen 'Bloedend Hart' op melodie van Duncan Laurence zijn 'Arcade'. Janna Baerends, die Brian kent van P.E.T.S, zong het nummer in. Daarna volgden ook de door Janna gezongen; 'Duizend Keren' (Million Reasons, Lady GaGa) en 'Nooit Vergeet' (Always Remember Us This Way, Lady GaGa). Tijdens de eerste Corona-Lockdown roept Brian op om woorden in te sturen via Facebook en Instagram. Deze woorden verwerkt hij in een hertaling. Het nummer neemt hij op met Florelise Spek (wederom van P.E.T.S.), in de clip van 'Dichterbij' zitten foto's en filmpjes die ook ingezonden zijn. Omdat de opnames van P.E.T.S. ook niet door kunnen gaan in de meivakantie door het virus, neemt hij met acteur uit P.E.T.S, Juup Bakkers, de hertaling 'Samen Sterk' op, met in de clip veel acteurs uit P.E.T.S. die het logo uitbeelden. Ook tijdens de tweede Lockdown vraagt Brian mensen om woorden en foto's/filmpjes in te sturen, die hij verwerkt tot een lied. Dit keer neemt Roosmarijn Otten (o.a. New Musical Star, Nickelodeon Creator Camp) de zang voor haar rekening en zo ontstaat 'Ogen Dicht'.

Filmmaker

Eind 2013 droomt Brian een verhaal. Hij werkt het uit en besluit om het te verfilmen en verzamelt Cast & Crew om zich heen. Eind 2014 is 'de Confrontatie' gefilmd en op 20 juni 2015 ging de film in première in de Wolff Bioscoop in Groningen. In 2017 is 'de Confrontatie II' verschenen. Op zaterdag 16 september 2017 ging de film in première tijdens de Week Tegen Pesten in Pathé Cinemec in Utrecht. Het maatschappelijke thema van deze film is dan ook pesten. Met deze film tourde Brian in het schooljaar 2017/2018 langs scholen waar hij naast dat hij de film liet zien, ook zijn eigen verhaal vertelde. Hier kwamen bijzondere en persoonlijke reacties op, dit bood de inspiratie om door te gaan. In 2018 ontwikkelde Brian met zijn team; 'P.E.T.S.', dat staat voor probeer eens te stoppen. Een lesprogramma voor basis- en middelbare scholen met interactieve films, opdrachten, gespreksstof en interviews. De kick-off van 'P.E.T.S.' was op 15 september 2018 in De Nieuwe Kolk in Assen, wederom in de Week Tegen Pesten. Vanaf dat moment is P.E.T.S. te gebruiken door scholen, die als extra Brian kunnen ontvangen voor zijn verhaal en het beantwoorden van vragen. Door zichtbaar positief resultaat is P.E.T.S. er ook weer in schooljaar 2019/2020. In schooljaar 2020/2021 zijn er weer vier nieuwe thema's ontwikkeld, alleen werden de opnames door Corona uitgesteld. In de zomermaanden worden deze opnames ingehaald. Helaas heeft door de Corona-maatregelen een kick-off van deze nieuwe thema's nog niet plaatsgevonden en omdat de scholen werden gesloten ligt P.E.T.S. momenteel ook stil. Thema's die worden behandeld in P.E.T.S. zijn o.a.; Buiten sluiten, grens, cyberpesten/social media, zelfbeeld, schelden met kanker en mongool, zelfmoord, mishandeling en geaardheid. Het mooie van de filmprojecten die Brian maakt, is dat hij samenwerkt met jonge talenten en mensen met veel ervaring, die naar eigen zeggen, zo ook van elkaar leren. Zo stond Brian al op de set met bekende namen als Rian Gerritsen (Luizenmoeder, Celblok H, Dokter Deen), Guido Spek (GTST, Hartsvrienden, Verliefd op Ibiza), Michael de Roos (GTST, Spider-Man, Hunter Street), Tygo Bussemakers (Apenstreken, De Vloer Op Junior) en zijn er talenten daarna doorgegroeid en nu te zien in bekende series en films.

Acteren

Doordat Brian als regisseur in zijn eigen filmprojecten ook kort te zien is als figurant of met een kleine rol (Docent Bart Maas), ontdekte hij dat hij acteren ook erg leuk vind. Zo was hij recent te zien in De Luizenmoeder, Utopia 2, De kortfilm Manager en een aantal (televisie)commercials. In de eerste Corona-Lockdown is hij te zien in een aantal 48 Hour Kids films. Zo speelt hij de rol van Brian Boefje in 007JR. Ook is hij te zien als persfotograaf in Bon Bini: Judeska in da House. Mensen coachen met acteren doet Brian ook graag. Zo gaf hij acteercoaching bij Daoud Rahimi Gym en op de app TikTok is hij actief met 'Acteer & Leer' video's.

Heden en toekomst

Brian is met VIPS TV en Brian op de Dijk mediaproducties allround bezig. Het produceren van reportages, programma's, vlogs en (bioscoop)films, in opdracht werken aan videoclips, bedrijfs- en promotiefilms en het doen van fotoshoots en schrijven van teksten (voor liedjes en verhalen/films). Ook is hij regelmatig te zien in programma's, series en (kort)films. In de Coronacrisis was hij te gast bij 'Cultuur in Actie', waar Richard Groenendijk met hem sprak over Cultuur en hij een monoloog voordroeg waarom Cultuur zo belangrijk is.

"Mijn grootste doel is om een goede en bekende entertainer en celebrity journalist te worden en mensen te raken met mijn verhalen en teksten. Dat gaat mij lukken, daar ga ik vanuit!".

Werkzaam bij

Brian op de Dijk mediaproducties
januari 2018-heden
VIPS TV
september 2012-heden
NDC Mediagroep
november t/m december 2014
OOG TV
september t/m november 2014
Dichtbij Groningen / HetNoorden.Nu
augustus 2013 t/m februari 2014
Yentl-Maxime (Producer)
maart 2013 t/m januari 2014
Hitz voor Kidz
november 2012 t/m maart 2013
YO Media / TVyo
juni 2010 t/m maart 2013
OOG TV
oktober 2010 t/m juni 2011
Radio AA en Hunze / Radio Annen
januari 2010 t/m juni 2012
RTV Assen
april 2008 t/m december 2009
Showreel (2019)